Woda kokosowa w roli głównej – odkryj jej zalety i możliwości!

Materiał informacyjny DE CARE GROUP SP. Z O.O. I WSPÓLNICY SP. KOMANDYTOWA

Woda kokosowa pochodzi z młodych orzechów palmy kokosowej. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom zyskała popularność na całym świecie - jest idealnym sposobem na nawodnienie w czasie upałów czy treningów, ale także zdrową alternatywą dla słodzonych napojów izotonicznych. Nie każdy wie, że można ją stosować także w kuchni, jako zamiennik wody w koktajlach, drinkach czy deserach. Poznaj zalety wszystkich 5 wód kokosowych marki QF Quality Food. Pobierz darmowy e-book na letnie przepisy na koktajle i desery i sprawdź, jak możesz je wykorzystać w codziennej diecie.

1. Źródło naturalnych elektrolitów

Woda kokosowa jest doskonałym źródłem naturalnych elektrolitów, takich jak potas, magnez, wapń i sód. Niektóre z tych minerałów tracimy wraz z potem, dlatego powinny być regularnie dostarczane, w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu Niewielkie niedobory sodu i potasu w łatwy sposób można uregulować pijąc dobrej jakości płyny - istotna w ich składzie będzie właściwa proporcja tych pierwiastków względem siebie. Optymalny, czyli taki jak w płynach fizjologicznych, ma właśnie woda kokosowa. To sprawia, że jest idealnym napojem dla osób aktywnych, które powinny uzupełnić elektrolity po wysiłku – zarówno fizycznym jak i umysłowym, a także po zakrapianej imprezie.

Wody kokosowe marki QF Quality Food zwracają uwagę czystym i krótkim składem. Istotne jest także to, że zawierają wyłącznie naturalne składniki. Np. woda kokosowa z witaminą C nie zawiera substancji słodzących, konserwantów ani aromatów, jest także idealnym wyborem dla wegan. Osobom lubiącym odkrywać nowe smaki polecamy wypróbowanie wody kokosowej z witaminą C jako składnik zielonego smoothie.

Zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF Quality Food
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
100 g szpinaku
1 awokado odmiany Hass
200 g gruszki pokrojonej na kawałki
40 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.

2. Odżywczy skład i mało kalorii

Woda kokosowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy. Zawiera również naturalne cukry, które dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu może wspomagać zdrowie, wzmocnić układ immunologiczny i poprawić metabolizm. Doskonale sprawdza się jako napój dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie – np. woda kokosowa z kofeiną marki QF Quality Food to zaledwie 70 kcal w 320 ml puszce!

Jako produkt z niskim indeksem glikemicznym, woda kokosowa może być z powodzeniem stosowana w diecie niskokalorycznej lub odchudzającej. Co więcej, wody kokosowe marki QF Quality Food – dzięki naturalnym dodatkom, takim jak np. kolagen, witamina C czy magnez – mają unikalny skład. Konsumenci zyskują więc jeszcze więcej wartości i benefitów z ich spożywania. Zamiast samodzielnego napoju, wodę kokosową można także wykorzystać jako składnik arbuzowej lemoniady.

Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną

4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF Quality Food
600 g arbuza
100 g truskawek
60 ml soku z cytryny
20 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

1. Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
2. Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
3. Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

3. Delikatny smak i wszechstronne zastosowanie

Woda kokosowa ma delikatny, orzeźwiający smak, a jej wszechstronne zastosowanie pozwala na kreatywność w kuchni. Napój doskonale nadaje się jako zamiennik wody w wielu koktajlach, drinkach czy lemoniadach. Poprawia ich walory smakowe i dodaje egzotycznego klimatu. Można z niej również przygotować pyszne, orzeźwiające desery.

Fani koktajli muszą wiedzieć, że woda kokosowa tworzy idealny duet z truskawkami, których słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale gaszą pragnienie. Taki koktajl to również ciekawa alternatywa dla osób, które nie piją alkoholu, a chciałyby skosztować czegoś pysznego i orzeźwiającego. Jego zalety docenią także ci, którzy przeholowali z alkoholem wieczór wcześniej. Jako bazę koktajlu możemy wykorzystać wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF Quality Food. Wzbogaci smak napoju, a ponadto dostarczy cennych witamin oraz inuliny, będących ważnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.

Truskawkowy koktajl z wodą kokosową z liczi

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z liczi QF Quality Food
25 g Nasion chia QF
400 g truskawek
30 g soku z cytryny
10 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Truskawki, miętę, nasiona chia oraz cukier przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj, następnie dodaj sok z cytryny, lód i wlej wodę kokosową. Całość przelej do dzbanka.

4. Służy urodzie

Woda kokosowa jest często nazywana "kosmetykiem w płynie". Dzięki swoim specyficznym składnikom, przeciwdziała utracie wody z organizmu, pomaga w detoksykacji i wspomaga wytwarzanie kolagenu, którego produkcja w organizmie znacznie zwalnia po 25 roku życia. Kolagen to podstawa w walce z oznakami starzenia się i utratą jędrności skóry, a także w walce z cellulitem. Warto więc zadbać o jego uzupełnianie poprzez odpowiednią dietę.

Marka QF Quality Food posiada w swojej ofercie wodę kokosową z kolagenem z ryb i ekstraktem z acai. Taki naturalny napój nie tylko doskonale ugasi pragnienie, ale także wzbogaci organizm o dawkę tego najważniejszego składnika strukturalnego skóry. Wypróbuj przepis na koktajl z marakują.

Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai

Ilość porcji: 4
Czas: 5 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

350 g Pulpy z marakui
200 ml Wody kokosowej z Acai QF Quality Food
1 łyżeczka Pasty z imbiru lub 10 g imbiru
10-15 g cukru
1 limonka pokrojona w cząstki
70 g soku z limonki
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.

5. Alternatywa dla napojów izotonicznych

Woda kokosowa lepiej się sprawdza niż napoje izotoniczne m. in. ze względu na naturalne składniki odżywcze, niższą zawartość cukru i naturalne źródło elektrolitów. To ważne dla osób aktywnych – zarówno fizycznie jak i umysłowo. Wybierając wodę kokosową z kofeiną marki QF Quality Food osiągamy efekt jak po wypiciu espresso. W przeciwieństwie do kawy, nie barwi zębów – co docenią np. osoby noszące silikonowy aparat na zęby – oraz jest łagodniejsza dla żołądka.

– Wybierając wody kokosowe marki QF Quality Food sięgamy po najwyższą jakość dostępną na rynku. – zapewnia Rene Starzomska, członek zarządu firmy De Care. – Są naturalne, wartościowe i powstają na bazie wody pochodzącej z młodych kokosów. Dzięki temu zawierają tak wiele składników odżywczych. Nie znajdziemy w nich za to żadnych dodatków ani konserwantów. – dodaje.

Dla szukających alternatywy wobec napojów izotonicznych czy energetyków, marka QF Quality Food oprócz wody kokosowej z kofeiną proponuje również wersję z ekstraktem z guarany i magnezem. Obecność dobrze przyswajalnej, organicznej formy magnezu stanowi dodatkowe wsparcie dla dobrej pracy mózgu, mięśni i koncentracji. Na jej bazie przygotujemy także wyśmienitą lemoniadę rabarbarową.

Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną

Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF Quality Food
350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
150 g truskawki
50 g cukru
10 g liści mięty
20 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
2. Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Woda kokosowa w roli głównej – odkryj jej zalety i możliwości! - Strona Zdrowia

Wróć na sportowy24.pl Sportowy 24